Novosti

Premijer Andrej Plenković uručio certifikate polaznicima radionice „Ulazak Hrvatske u europodručje“ održane u Državnoj školi za javnu upravu

Radionica namijenjena članovima Radne skupine za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj održana je 13.-14. svibnja 2019. u suradnji s njujorškim Sveučilištem Columbia, a u obzir su se uzela iskustva zemalja koje su pristupile europodručju.

Radionicu su vodili eminentni profesori sveučilišta Columbia, prof. Jan Svejnar, prof. William Eimcke i prof. Arvid Lukauskas, a pridružili su im se gosti: Deborah Revoltella iz Europske investicijske banke i Lucio Pench iz Europske komisije te dva bivša ministra financija: Ivan Miklos (bivši potpredsjednik Vlade i ministar financija Republike Slovačke) i Nicos Christodoulakis, bivši ministar gospodarstva i financija Grčke. "Ovo je inicijativa naše Vlade gdje želimo, u partnerstvu s najboljim sveučilištima na svijetu, jednom dijelu dužnosnika i službenika koji su na odgovornim dužnostima u ministarstvima i Hrvatskoj narodnoj banci, pružiti posebnu, specijaliziranu edukaciju koja će vam, kao nositeljima ključnih reformskih procesa i prioritetnih strateških zadaća Vlade, omogućiti da ih obavite na što bolji, profesionalniji i kvalitetniji način, koristeći pritom iskustva drugih država", kazao je premijer Plenković u svom obraćanju polaznicima. Poručivši da će Vlada nastaviti ulagati u obrazovanje jer samo tako možemo biti inovativni, agilni, konkurentni i postizati političke ciljeve na najbolji mogući način, predsjednik Vlade istaknuo je da je tema pristupanja europodručju jedna od ključnih političkih, ekonomskih i financijskih tema za Hrvatsku u sljedećih pet godina. Dvodnevni program radionice donio je pregled monetarne i bankovne unije u EU s osvrtom na posljedice uvođenja eura u zemljama kao Slovačka, Češka, Estonija i Grčka. „Smatramo kako je kvalitetna edukacija preduvjet za informirano i uspješno obavljanje poslova pa će i ova radionica doprinijeti kvalitetnoj pripremi dužnosnika i službenika za nove zadaće koje im predstoje”, rekla je posebna savjetnica predsjednika Vlade zadužena za unaprjeđenje javnih politika i članica Upravnog vijeća Državne škole za javnu upravu Ivana Vukov.

Stranica je optimizirana za rezoluciju iznad 768px.